Strandzeilen Saubain
  S57 S363 S440
 
   
  01/10/13 :: Eindbalans EK Strandzeilen 2013 St. Peter-Ording
27/09/13 :: EK 2013 Sankt Peter-Ording -- UPDATE 27/09
30/06/13 :: JJ De Grave Cup 2013
 
 

Media

Op deze pagina vind je krantenartikels en interviews over strandzeilen. Deze lijst is nog niet volledig en zal binnekort nog aangevuld worden met de resterende artikels.

  'Belgen 3x zilver in landenklassement' - Lazef.be


Afgelopen week werd het Europees kampioenschap gezeild op het strand van het Nederlandse waddeneiland Terschelling. Zondag 25 september werd het startsein gegeven. Op vrijdag 30 september waren de (Franse) kampioenen gekend voor de 105 geselecteerde zeilwagenpiloten uit voornamelijk Nederland, Frankrijk, BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Denemarken en Zweden. In totaal kunnen op een EK een 10-tal wedstrijden gehouden worden, alleen zorgen de weersomstandigheden er meestal voor dat dit in de praktijk minder is. Ook dit EK moest het doen met 5 manches per klasse. Op maandag werden de wedstrijden wegens windstilte afgelast en op woensdag bleek het strand te smal voor de zeilwagens om veilig te kunnen laveren.

De weerscondities waren verscheiden, maar toch kenmerkte een stevige wind het geheel van deze 42e editie. Het strand lag er tamelijk hard en vlak bij wat grote snelheden toeliet. Met een speedgun werd de jonge Belg Erwin Lemmens (Mechelen) geklokt aan 122 km/h per uur bij een werkelijke wind van 45 km/h wat een indicatie geeft van de technische ontwikkeling van deze "windwagens".

Hoewel de Belgische ploeg aanzienlijk vertegenwoordigd was, konden zij niet beletten dat Frankrijk in iedere klasse met bijna alle medailles wegliep. Johan Sobry (Koksijde) die vorig jaar nog wereldkampioen werd, was de enige Belg die een individuele medaille haalde met de 3e plaats in klasse 2, de categorie waarin de Belgen het meest vertegenwoordigd zijn. Favoriet Henri Demuysere (De Panne) rangschikte zich op een 5e plaats in de spannende eindstrijd. Philippe Chauvel rangschikte als 3e Belg op de 6e plaats. Als ploeg bracht dit zilver op.

In klasse "Standart" was Marc Dumont (Brussel) de de 11e plaats eerste Belg. Samen met de Pannenaars Koen Dieleman (12) en Matthia Saubain (14), die een knappe eerste EK reed, was dit toch voldoende om de 2e plaats in het landenklassement te halen.

Ook in klasse 3, de snelste klasse, kwam de ploeg met zilver naar huis dankzij een 6e plaats voor Benny Dezeure (Adinkerke), 7e plaats van Egon Plovier (De Panne) en 9e plaats van Ivan Ameele (Middelkerke). De top 5 waren hier allemaal Fransen. De Belgen dus duidelijk op 2.